Har du fått virus?

Tyvärr är det inte längre en fråga OM man ska bli smittad!

Att råka ut för virus i en dator eller ännu värre, flera datorer samtidigt är ingen rolig situation. Speciellt inte om det dessutom är frågan om ett “kryptovirus”. Antalet aktörer som sysslar med denna verksamhet är minst sagt omfattande idag och saknar man helt eller delvis ett skydd i sin dator är det endast en tidsfråga innan något händer. Se därför alltid till att du har ett bra skydd och att din dator ALLTID är uppdaterad med senaste aktuella säkerhetsuppdateringar för ditt operativsystem.

Använd med fördel ett svårgissat lösenord med både stora och små bokstäver, gärna siffror och helst ett tecken i lösenordet för att försvåra ett intrångsförsök.

Har du inget lösenord när du startar din dator – skaffa ett! Har du “äpple21” eller något annat lika lätt lösenord i din e-post? Ändra också detta omedelbart.

Saknar du en fungerande backup av viktiga dokument, bilder och annat i din dator? Se till att skaffa det och uppdatera också kontinuerligt din backup så att du alltid är skyddad.

Ovanstående är bara en liten del av vad vi kan hjälpa dig att lösa – det viktiga är att du ser till att ta tag i och åtgärda dessa ofta oberörda punkter, eftersom man ofta lever i villfarelsen att ” det händer ju inte mig”.

Vad gör jag om min dator har blivit infekterad?

Steg 1: Först och främst gäller det att avgöra om man verkligen har råkat illa ut eller kanske bara har fått ett meddelande ifrån en webbläsare som egentligen kan vara “fejk”!? Har du ett webbfönster öppet så prova att stänga det. Prova att starta om datorn och se om samma sak dyker upp på nytt. Kör också en genomsökning med ditt antivirusprogram och se vad du får för resultat. Har du fått ett e-postmeddelande i din mail som du klickat på och datorn har sedan “startat om” eller börjat bete sig märkligt!? Genomsök din dator med antivirusprogrammet och se vad du får för resultat!

Steg 2: Är du osäker på resultatet och inte kan få någon rätsida på problemet så är det dags att ta kontakt med antingen någon du litar på och som kanske kan hjälpa dig, eller ta kontakt med ett företag som arbetar med den här typen av frågor professionellt. Kontaktar du oss, så kommer vi att be dig att direkt stänga av din dator och därefter att boka en tid då du får lämna in din dator hos oss. Allt för att minimera den eventuella skada som annars kan hinna uppkomma om det verkligen är så att din dator har blivit infekterad! Ett aktivt virus kan inte bara hinna “låsa” och kryptera din hårddisk, utan även “smitta” andra datorer via det nätverk som du är uppkopplad mot. Därför råder vi dig att stänga av din dator direkt vid eventuell misstanke och om du inte vet hur du ska hantera detta.